V bratislavskej Redute udelili prestížne ceny za ochranu kultúrneho dedičstva

14.09.2012 Bratislava

Bratislava 14. septembra (TASR) - Pri príležitosti slávnostného otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2012 v SR dnes v obnovenej bratislavskej Redute udelili prestížne ceny za najvýznamnejšie aktivity v oblasti ochrany slovenského kultúrneho dedičstva za predchádzajúci rok.

"Obnova pamiatok nášho domova je veľmi aktívny prínos pre Slovenskú republiku. Napriek sťaženej finančnej situácii sa podarilo zrenovovať vzácne kultúrne pamiatky. Táto tematika je jedna z hlavných priorít v programe vlády SR," povedal v úvode slávnosti štátny tajomník ministerstva kultúry Ivan Sečík.

O cenách 21. ročníka rozhodla redakčná rada revue pre kultúrne dedičstvo Pamiatky a múzeá s jeho vydavateľmi Slovenským národným múzeom (SNM) a Pamiatkovým úradom SR. Podľa šéfredaktora časopisu Petra Marákyho týmto tradičným podujatím chcú upozorniť na rozmanitosť a hodnoty kultúrneho dedičstva. Potešiteľné je, že sa čoraz viac nadšencov a skupín ľudí stará o pamiatky, hľadajú verejné a sponzorské zdroje. "Aj medzi ocenenými sú častejšie občianske združenia, ktorým sa podarilo zachrániť technické pamiatky. Pozornosť si zaslúži i mnoho iných aktivít, ktoré boli nominované na ocenenie a môžu byť vzorom pre ďalších," uviedol pre TASR Maráky.

V kategórii Objav – nález si cenu prevzal kolektív odborníkov a zástupca Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Trenčíne za výskumný nález stredovekých omietok a nástenných malieb v Kostole Panny Márie Kráľovnej anjelov v osade Sádok obce Klátová Nová Ves. Porota prihliadla aj na nominácie tohto nástenného nálezu v kostole z 12. storočia v kategóriách Reštaurovanie a Menšia publikácia.

Nadšenci z Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy i Bratislavského okrášľovacieho spolku so zástupcami Bratislavského samosprávneho kraja a mestskej časti Staré Mesto sa stali laureátmi v kategórii Akvizícia. Zaslúžili sa o záchranu lokomotívy GANZ Eg 6 z roku 1913, tzv. Viedenskej električky, ktorá spájala Bratislavu s Viedňou do roku 1945.

Nová expozícia sakrálneho umenia - Múzeum Ladislava Mattyasovszkého v kláštore františkánov v Liptovskom Mikuláši-Okoličnom zvíťazila v kategórii Expozícia. Otvorili ju vlani v októbri. Okrem vzácneho oltára, ktorý je aj dielom Majstra Pavla z Levoče a iných pôvodných chrámových diel, expozícia dokumentuje život tam pôsobiaceho biskupa Mattyasovszkého na prelome 18. a 19. storočia. Na jej celkovom výsledku sa podieľala Slovenská národná galéria (SNG).

Zo 14 nominovaných výstav bola ocenená dlhodobá výstava Nové Slovensko – (ťažký) zrod moderného životného štýlu (1918–1949). Na dvoch poschodiach Esterháziho paláca ju kurátorsky pripravili pracovníci SNG Aurel Hrabušický, Katarína Bajcurová, Petra Hanáková, Dagmar Poláčková a Marija Havran. Jej súčasťou bolo množstvo sprievodných podujatí.

Autor Matúš Dulla s Vydavateľstvom Slovart a grafikom Braňom Gajdošom si prevzali cenu za publikáciu o architektovi Emilovi Bellušovi. Porota konštatovala komplexné spracovanie a bohaté ilustrovanie syntézy vo vzácnom súlade formy s obsahom o jednom z najvýznamnejších slovenských architektov.

Pracovníci Múzea Červený Kameň Daniel Hupka, Ivana Janáčková a Jozef Tihányi s Vydavateľstvom KT dostali cenu za publikáciu "Koniec starých čias. Poslední Pálfiovci na hrade Červený Kameň 1848–1948." Tá bola najlepšia v kategórii Menšia publikácia – drobná tlač. Je výsledkom päťročnej výskumnej práce mladých múzejníkov, ktorí s pomocou pamätníkov a ďalších obyvateľov zisťovali život troch generácií slávneho rodu na hrade.

V kategórii Obnova porota udelila dve rovnocenné ceny. Mesto Skalica, KPÚ Trnava a kolektív odborníkov si ju prevzal za celkovú obnovu bývalého jezuitského kostola v Skalici. Táto renovovaná cirkevná pamiatka od novembra 2011 slúži ako nový kultúrno-spoločenský objekt. Rovnakú cenu získali nadšenci z Klubu priateľov histórie železničnej dopravy Bratislava východ so Železnicami SR, Výskumným a vývojovým ústavom železníc a Múzejno-dokumentačným centrom. Spoločne sa zaslúžili o obnovu a sprevádzkovanie parného rušňa 555.3008 z roku 1943. V roku 1999 ho získal spomínaný klub a začal s opravou vzácnej technickej pamiatky. Funkčnú ju predstavili verejnosti 3. decembra 2011.

Reštaurovanie grafického kabinetu a barokových nástenných malieb kaštieľa v Tomášove prinieslo úspech reštaurátorovi Jánovi Sikoriakovi a študentom z Katedry reštaurovania Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Vynovené grafické listy osadili do pôvodných rámov namaľovaných na stene. V celkove rekonštruovanom kaštieli je hotel.

Dlhodobá obnova Lietavského hradu získala cenu v kategórii Akcia – podujatie. Cenu si prevzali členovia Združenia na záchranu Lietavského hradu a ďalší nadšenci, ktorí tam organizujú pracovné medzinárodné workshopy a postupne obnovujú ruiny jednej z najviac ohrozených pamiatok sveta.

Po prvý raz na tejto slávnosti ocenili mladých fotografov (Natália Ivančíková, Michaela Chrkavá, Matúš Martinák, Ivan Šefčík), ktorí sa zapojili do medzinárodnej súťaže Fotozážitky s pamiatkami. Okrem uvedených sú na výstave v Zičiho paláci najlepšie zábery ďalších 17 autorov do 21 rokov z celoslovenskej súťaže.
 

Vyberte región